Terugblik opening productiestation Hysolar voor groene waterstof door Koning
In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander vierden de initiatiefnemers van Hysolar met een kort seminar de geslaagde afronding van een project van ruim vijf jaar. Samen met de andere aandeelhouders van Hysolar, Aannemingsbedrijf Jos Scholman en tankstationbouwer Van Kessel/Greenpoint, kijkt ook Allied Waters terug op een bijzondere periode waarin in nauwe samenwerking hard is gewerkt aan de realisatie van de visie: de productie in eigen beheer van emissievrije groene waterstof. Na afloop van het inhoudelijke programma opende de koning het productiestation.
In het bijzijn van tweehonderd gasten en gezeten in een kraanwagen op waterstof onthulde Koning Willem-Alexander het nieuwe productiestation. Hiermee is in de gemeente Nieuwegein de productie van groene waterstof officieel van start gegaan.
Van kennis naar toepassing
Na deze ceremonie nam de koning deel aan verschillende tafelgesprekken met vertegenwoordigers van diverse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties. Tijdens de gesprekken werd ingegaan op de rol van waterstof als duurzame energiedrager en toekomstige toepassingen. De aanwezigen benadrukten dat kennisoverdracht een cruciale rol speelt bij de verdere ontwikkeling van de waterstoftechnologie. Vertegenwoordigers van opleidingsinstituut Innovam en het Openbaar Lyceum Zeist presenteerden hun initiatieven op dit gebied.
Jules Verne
Tijdens het seminar deelden verschillende experts hun visie op de huidige en toekomstige toepassingen van groene waterstof. KWR-directeur Mariëlle van der Zouwen trad op als gespreksleider. Emeritus hoogleraar Ad van Wijk sprak in zijn keynote over het ontstaan en de ontwikkeling van het Hysolar-project. Van Wijk haalde daarbij toekomstdenker Jules Verne aan, die in 1874 voorspelde dat waterstof een belangrijke energiebron zou kunnen worden. “Vandaag, 150 jaar later, realiseren we deze toekomstvisie met de opening van een elektrolyser waarmee groene waterstof wordt geproduceerd uit water,” aldus Van Wijk.
Europees perspectief
Het Europese perspectief op de waterstofeconomie werd besproken in een vraaggesprek met Alexandre Paquot (Directoraat-Generaal Klimaatactie van de Europese Commissie) en Marieke Schouten (wethouder voor Energietransitie, duurzaamheid en klimaat gemeente Nieuwegein). Zij bespraken de manier waarop waterstof bijdraagt aan groene groei van de economie. Pacquot: “We zijn goed op weg met dertig procent minder CO2-uitstoot. Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij verdere emissiereductie, zoals we beogen met het Green Deal Industrial Plan”. Schouten vulde aan: “De combinatie van gedreven organisaties zoals Hysolar met wetenschappelijk onderzoek en toegepaste kennis heeft geleid tot dit resultaat.”
Geloof in de potentie van waterstof
Ook initiatiefnemers van Hysolar kwamen aan het woord. Robert Scholman benadrukte dat zijn familiebedrijf gelooft in de potentie van waterstof als groene energiedrager. “Waterstof stelt ons in staat onze voertuigen en machines duurzaam en emissievrij in te zetten, zonder extra belasting van het elektriciteitsnet.” Joan van Kessel voegde toe: “Groene waterstof is, naast elektriciteit, de enige manier om emissievrij te rijden en energie op te wekken. We willen een strategisch netwerk van waterstoftankstations uitbouwen en daarmee de productie en distributie van groene waterstof in Nederland stimuleren.”
Toepassing van groene waterstof
Groene waterstof kan niet alleen bijdragen aan een emissievrije mobiliteit, maar ook aan verduurzaming in andere sectoren, zoals de industrie en bouw. Jos Boere van Hysolar/Allied Waters gaf tijdens zijn presentatie een inkijkje in de mogelijkheden voor grootschalige toepassing van waterstof, onder andere in de scheepvaart. “Het Hysolar-consortium combineert praktijkervaring met wetenschappelijke expertise om groene waterstof breed toepasbaar te maken, in Nederland en daarbuiten”, aldus Boere.
Hoe werkt het productiestation?
De productielocatie van Hysolar, gelegen op het KWR-terrein, is één van de eerste productiestations voor groene waterstof in Nederland. De faciliteit heeft de capaciteit om jaarlijks 300.000 kg groene waterstof te produceren. Deze hoeveelheid is voldoende om zo’n zestig bussen of vrachtwagens een jaar lang volledig emissievrij te laten rijden.
Het productiestation is uitgerust met een elektrolyser, een apparaat dat water (H₂O) met behulp van elektriciteit splitst in waterstof (H₂) en zuurstof (O₂). Door in dit proces gebruik te maken van elektriciteit uit wind- of zonne-energie, wordt ‘groene’ waterstof geproduceerd. De geproduceerde waterstof kan gemakkelijk worden opgeslagen en op verschillende manieren worden getransporteerd. Vanuit het Hysolar-productiestation loopt er bijvoorbeeld een leiding naar het nabijgelegen waterstoftankstation.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het EU-programma LIFE NEW HYTS en draagt bij aan de regionale transitie naar groene waterstof.